Precies tussen hartje Zevenhuizen en Nesselande

De nieuwe woningen in Koningskwartier worden gebouwd iets ten zuiden van het hart van Zevenhuizen, aan de Zuidplasweg. Vanaf hier is het slechts enkele minuten fietsen naar Zevenhuizen, òf naar de Rotterdamse uitbreiding Nesselande. Ook daar zijn winkels en horeca (aan het water!) te vinden.

Koningskwartier dankt zijn naam mede aan de naastgelegen Willem-Alexander roeibaan, een baan met Olympische afmetingen. Het gebied rond de roeibaan is, met de Rottemeren en de Zevenhuizerplas, een groen recreatie- en rustgebied.

Handige aansluiting op de N219

Nog weer iets ten zuiden van Koningskwartier vindt u de rotonde die de Zuidplasweg en de N219 verbindt. Vanaf die N219 bent u zo op de A20 of de A12. Wilt u met openbaar vervoer, dan neemt u op het Zuideinde bus 175, die u via Nesselande naar Rotterdam Station Alexander brengt. Fietsers zijn veilig in deze omgeving, want overal zijn gescheiden fietspaden en ‘sluiproutes’ door de polder.

Zevenhuizen

Het dorp Zevenhuizen hoort sinds 2010 officieel bij de gemeente Zuidplas. Maar hier heeft iedereen het gewoon nog over Zevenhuizen. Het historische dorp telt minder inwoners dan de gemiddelde wijk in Rotterdam of Den Haag.

En dat is ook precies de reden waarom de ruim 6.000 Zevenhuizers hier met zoveel plezier wonen. Ze halen hun brood bij bakker Ammerlaan in de Dorpsstraat, waar de klant nog een naam heeft. Het is tekenend voor Zevenhuizen dat er in en rond die Dorpsstraat vooral ‘gewone’ winkels zijn. Achter de toonbank staat de eigenaar, die altijd in is voor een praatje. En hoewel het dorp klein is, zijn hier toch alle nodige voorzieningen. Zo zijn er in Zevenhuizen twee levendige basisscholen: ’t Reigerbos en De Eendragt.

De kinderen hier kennen elkaar bijna allemaal, de saamhorigheid is groot. Zevenhuizen heeft ook een dorpshuis, Swanla. Dit is het culturele hart, waar onder andere theatervoorstellingen en optredens worden georganiseerd. Kortom, een ouderwets gezelllig dorp als dit verwacht men niet in de verder zo overvolle Randstad.

100% Holland

Zevenhuizen ligt niet ver van één van de meest belangrijke economische centra van Nederland, de Greenport bij Bleiswijk. Van hieruit vinden groenten en fruit hun weg naar andere landen. Dit gebied was altijd al gericht op landbouw. We danken er de vier mooie historische molens van de Molenviergang aan, die de polder droog moesten houden. Juist aan die tuinbouwgeschiedenis dankt Zevenhuizen z’n unieke, rustige karakter; hier is nooit in overmaat gebouwd. Hier geen enorme Vinex-ontwikkelingen. Dat maakt Zevenhuizen tot een gouden vondst.